donderdag 23 maart 2006

De drie B's: de Bronnen bij mensen Binnen Brengen

Inmiddels is het al weer bijna april in 2006.
Dit log is ver op de achtergond geraakt, zo ver dat ik zelfs even moest zoeken om er bij te komen... Tragisch eigenijk.

Maar nu is er weer wat inspiratie. De reden? Een nieuwe website! Bij het Regionaal Archief Tilburg zijn we een nieuw tijdperk binnengegaan. Ik ben ervan overtuigd dat het de toekomst is, ook al zijn we tot op heden de enige in archievenland die deze weg bewandelen. We zijn voor een belangrijk deel van onze werkzaamheden overgestapt op webbased werken. Realtime and all the time online. We beheren onze archieven nog fysiek in een depot maar de hele administratie is digitaal en, voorzover relevant, staat die ter beschikking van de geïnteresseerde onderzoeker.

De inventarissen, de beschrijving van de stukken die in een archief aanwezig zijn, kunnen nu ook eenvoudig woren aangepast en beschikbaar komen voor de bezoeker. De inventarissen zijn opgemaakt in MS Word en kunnen gedownload worden, bewaard en geprint naar believen.

Hetzelfde geldt voor de nadere toegangen. Dat zijn ook MS Word bestanden die een hele specifieke en vaak ook gedetailleerde beschrijving geven van een enkel archiefstuk.

We maken beschrijvingen van beeldmateriaal (foto's, kaarten e.d.) op dezelfde manier. De database en de foto's staan online en zogauw een foto een beschrijving heeft gekregen kan een bezoeker meteen van die nieuwe informatie profiteren. Bovendien kan iedereen nieuwe informatie toevoegen of correcties vermelden, bij diezelfde foto of kaart. En ook dat kan iedereen weer lezen.

Diezelfde methode gebruiken we nu ook bij het maken van indexen op persoonsnamen op registers van de burgerlijke stand (vanaf 1811) en de doop-, trouw- en begraafboeken (voor 1811). Straks gaan we er ook de indexen op schepenbankarchieven, notariële archieven en andere bestanden produceren.

Dat produceren gebeurt voor het allergrootste deel door vrijwilligers. Zij kunnen thuis, of bij het Regionaal Archief Tilburg, achter een computer gaan zitten en via het beeldscherm de akte in digitale vorm bekijken en de relevante gegevens in de database invoeren. Daarna staan die nieuwe gegevens onmiddelijk ter beschikking van bezoekers aan deze genealogische database.
Voor de vrijwilligers is dat heel dankbaar want hun werk staat meteen online, ze zien wat ze gedaan hebben.

Voor het Regionaal Archief Tilburg is dat ook belangrijk. Die instelling beheert namelijk archieven voor 12 gemeenten, van Drimmelen tot Hilvarenbeek. Het is van belang dat er vrijwilligers uit zoveel mogelijk gemeenten hun kennnis, die vaak heel plaatsgebonden is, kunnen toevoegen aan de database en daarmee aan de website.

In dit uitgestrekte gebied zijn veel mensen geïnteresseerd in geschiedenis en in hun stamboom. Het onderzoeken van de eigen stamboom, je eigen roots, is al jaren een hobby die vele mensen met enthousiasme beleven. Het internet heeft een heleboel bronnen dichterbij gebracht door het aanbieden van indexen of databases waarin je naar voorouders kunt zoeken. Het Regionaal Archief Tilburg, in navolging van de collega's van het Regionaal Archief West-Brabant, is een grote stap verder gegaan door ook de bron in digitale vorm bij de mensen thuis te brengen. Alle nadelen van een index, namelijk dat niet alle informatie uit de akte was opgenomen, zijn nu overwonnen. Het hele grote voordeel is dat je nu de akte betrekkelijk eenvoudig kunt downloaden en gebruiken voor je eigen website, je publicatie of voor je genealogische software.

Het overzetten van werkprocessen naar een omgeving waardoor de informatie bijna onmiddelijk beschikbaar komt voor de bezoekers is een ware revolutie. Het maakt de producenten direct verantwoordelijk voor de presentatie en het gebruik van de door hen verzorgde informatie door de bezoekers van de website en in het Onderzoekerscentrum.

Uiteindelijk is de bezoeker spekkoper met een systeem dat de meest actuele informatie én bronnen bij hem of haar thuisbrengt.

Geen opmerkingen: