maandag 23 augustus 2010

Algemeen Belang 1966-2010

Op 17 juli jl. zat ik in café Het Centrum in Udenhout met nog een flink aantal genodigden waaronder (wijk)wethouder Erik de Ridder te wachten op de presentatie van het boek over Algemeen Belang. Oud-burgemeesters van Udenhout Hoefsloot en Dijkstra waren er ook bij aanwezig, net als oud-wethouders en raadsleden van de partij.

Algemeen Belang was een politieke partij die in 1966 in Udenhout ontstond uit onvrede met de bestaande situatie. In het dorp waren er toen nog geen landelijke partijen, maar een boerenpartij, een middenstandspartij en een arbeiderspartij. Niet onder die namen, maar gewoon lijst 1, 2 en 3. Dorpspolitiek.
Het was Jan Goutziers die een nieuwe partij oprichtte. In 1970 kwam Algemeen Belang met 1 zetel in de Udenhoutse gemeenteraad. Eigenlijk was deze lokale partij een voorloper van de latere leefbaar partijen, niet perse kwa ideologie, maar wel als lokale partij. De mening overheerste steeds meer dat de landelijke politieke partijen, die ook in de dorpen opgang vonden en deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen, niet altijd oog hadden voor de problemen van diezelfde dorpen. Waar of niet waar, de lokale partijen zijn een niet mis te verstane factor geworden in de hedendaagse lokale politiek.

Algemeen Belang floreerde in Udenhout en leverde meerdere malen wethouders in de coalities die Udenhout bestuurden. De fusie met de gemeente Tilburg in 1997 was een doorn in het oog van Jan Goutziers en zijn partij. Hij heeft fanatiek actie gevoerd om de gemeentelijke herindeling met Tilburg tegen te gaan, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk was Algemeen Belang realistisch genoeg om de nieuwe situatie als een kans te beschouwen en gewoon deel te nemen aan de verkiezingen die de herindeling zouden volgen. Dat werd een succes. Nu 13 jaar later heeft de partij besloten dat ze niets meer toevoegden aan het politieke spectrum en hebben ze zichzelf opgeheven. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen deed Algemeen Belang niet meer mee.

Het partijbestuur besloot dat er een boek moest komen over 44 jaar Algemeen belang. Dat is er nu in de vorm van een Liber Amicorum. Een waardevolle herinnering aan een partij die er toe deed in Udenhout én Tilburg.

2 opmerkingen:

Christian zei

Volgens mij heeft ieder dorp (en later ook iedere stad) zo'n partij - of toch minstens zo'n partij gehad - vaak ook Algemeen Belang geheten.

Ik kan me dat nog van Waalwijk herinneren, waar in zowel Waalwijk, Sprang-Capelle als Waspik dit soort kleinere, lokale partijen bestonden. Na de herindeling gingen sommige van die partijen samen verder, maar andere partijtjes wilden juist binnen het nieuwe, grotere geheel het (eigen) dorpsbelang gaan vertegenwoordigen. Sommige van die partijen redden het niet, sommige wel (maar opereren vaak in de marge van het politieke spectrum), vaak door het charisma van de voorman of -vrouw en gesteund door een zeer lokale achterban.

Luud de Brouwer zei

@Christian
Dat klopt zeker. Maar weinigen komen tot het besef dat hun rol soms is uitgespeeld. :) In dorpen of kleinere gemeenten met verschillende kernen kan het ook zeker zin hebben, zo'n lokale partij.